Vijenac 569 - 570

Druga stranica

Održana redovita skupština HAZU-a, 17. prosinca

Posvećenost aktualnim pitanjima

Goran Galić

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u 2015. održano je 325 događanja, a zahvaljujući toj najvišoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj instituciji ove je godine objavljeno ukupno 180 knjiga i drugih publikacija, istaknuto je na redovitoj skupštini HAZU-a 17. prosinca, gdje je donesena i odluka o osnutku Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU.

 

 

 



Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić

 

 

U okviru Akademije priređena su 123 znanstvena skupa, kongresa, simpozija i okrugla stola, 48 predstavljanja knjiga i srodnih programa, 38 predavanja, 33 izložbe, 42 posjeta delegacija, 22 svečane sjednice, dodjele nagrada i koncerta te 12 skupština i 7 komemoracija. Od najvažnijih Akademijinih aktivnosti u Zagrebu i još četrnaest hrvatskih gradova izdvajaju se skupovi posvećeni aktualnim pitanjima hrvatskoga društva, kao što su migracije, poljoprivreda, zaštita potrošača, pravni položaj šuma i tla, uloga medija u izborima i zalihe nafte u Jadranu, a održan je i prvi znanstveni skup o položaju Roma u Hrvatskoj te skupovi o položaju znanosti u društvu. Sa Sveučilištem u Zagrebu HAZU je organizirao niz tribina s temom Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske, a održana je i rasprava o akademskoj zajednici i fondovima EU.

Akademija je javnosti poslala očitovanja o provedbi reforme obrazovanja i o djelovanju srpske filologije protiv hrvatske kulture i identiteta te u povodu prosvjeda hrvatskih branitelja na Trgu Svetog Marka u Zagrebu i u slučaju rješavanja graničnog spora sa Slovenijom. HAZU je bio domaćin i rasprave o budućnosti Europske Unije održane u organizaciji Instituta za razvoj i međunarodne odnose i inicijative New Pact for Europe, kao i sedmoga sastanka europskog Ministarskog odbora za okoliš i zdravlje. S Hrvatskom gospodarskom komorom organizirana je konferencija Zaposlimo Hrvatsku, a s više prigodnih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu proslavljeno je dvjesto godina od rođenja utemeljitelja Akademije biskupa Josipa Jurja Strossmayera, sto od rođenja njihova nekadašnjeg predsjednika akademika Ivana Supeka, kao i akademika Marijana Matkovića, akademkinje Vande Kochanski Devide i akademika Mate Suića. Obilježena je i 150. godišnjica rođenja pjesnika S. S. Kranjčevića, 400. godišnjica djela Novi strojevi Fausta Vrančića i 200. godišnjica završetka Bečkog kongresa. U Knjižnici ­HAZU-a otvorena je Soba nobelovaca posvećena hrvatskim nobelovcima kemičarima Lavoslavu Ružički i Vladimiru Prelogu, a s radom je započeo i Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU-a.

 „U današnjem vremenu društvene dezorijentacije i relativizacije svih institucija važno je da postoji Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti koja sa svojom sustavnošću, nepristranošću i neovisnošću jedina može donositi stavove utemeljene na znanstvenim, stručnim i etičkim načelima“, sa skupštine je poručio predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić.

Vijenac 569 - 570

569 - 570 - 24. prosinca 2015. | Arhiva

Klikni za povratak